02 d’abril 2013

La Vanguardia, funcionaris caradures i mots encreuats!


Heus ací ...que un bon dia ... un company funcionari es troba amb una definició "molt particular" en els mots encreuats del Sr. Fortuny, a La Vanguardia. I l'endemà i desprès de comprovar i tornar a comprovar la definició ... es dona per assabentat i evidentment per al·ludit. Barrejar treballadors de l'administració pública i caradures en la mateixa frase, està de moda i quasi bé tothom està preparat per parlar malament dels funcionaris i quedar-se tant ample.



---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I fou així com uns quants funcionaris i funcionaries amb la pell sensible vam decidir queixar-nos al diari. I vam pensar en fer una carteta, esperant que fos publicada a la secció de cartes al Director.

Carta a La Vanguardia - 15 de març de 2013-
Caradures? Els funcionaris?

Al “Crucigrama” número 9677, del 14 de març, el senyor Fortuny proposa la següent definició per a l’1 vertical: “Tiene grandes aptitudes para destacar en la administración pública”, i la solució és “CARADURA”. Tot i que es pot entendre que, arran dels casos de corrupció política que es van coneixent, algunes persones puguin fer aquesta associació, creiem que en aquest cas es tracta d’un insult cap als professionals que gestionen responsablement els recursos públics. Ens referim tant a aquells que generen més empatia, com ara el personal del sectors sanitari i educatiu, els bombers, etc., com als que, no essent tan visibles, intenten fer la seva feina de la millor manera possible... I només per un sou, retallable, i que sovint no arriba ni als mil euros. Caradures? Els funcionaris?


Maricel Saball, Gemma Morales i 15 funcionaris/es més!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
La resposta es feu esperar una mica, som molts els que tenim coses a dir, però arribà. No en canvi la publicació, que era el que realment demanàvem.

Resposta de La Vanguardia - 20 de març de 2013

Benvolguda senyor Maricel Saball
En resposta al seu escrit i signat per quinze persones més, Jordi Fortuny, autor del crucigrama, remet les seves disculpes per si ha pogut ofendre al col·lectiu de funcionaris i explica la diferència entre aquests i l’administració pública. Aquest és el text de la resposta:
En resposta al correu de la senyora Maricel Saball, m'agradaria precisar que:
En primer lloc, si he ofès al col·lectiu dels funcionaris, aquesta no era en absolut la meva intenció i els demano disculpes.
En segon lloc, a la meva definició no es parla de funcionaris sinó d'administració pública. El diccionari de la María Moliner defineix l'administració pública com: "Funció de l'Estat que consisteix en aplicar les lleis i cuidar dels interessos i el benestar públics".  Que a l'administració pública hi treballen funcionaris és cert, però no tan sols funcionaris. I els que hi poden destacar, els que hi fan carrera, no són els funcionaris, sinó els càrrecs polítics que són qui en marquen les directrius. I és per això que la meva definició no anava adreçada als funcionaris, als quals reitero les meves disculpes.
Ben cordialment,
Jordi Fortuny

Quedo a la seva disposició per a qualsevol nou aclariment i li agraeixo la confiança en aquest servei de defensa dels lectors.
Ben cordialment
Josep Rovirosa
Defensor del Lector
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
I es clar, ja fa temps que vam aprendre, que res és fàcil en aquest món i molt menys publicar una carta en un diari, demanant que no es parli malament dels funcionaris. Així doncs, vam haver d'insistir.  

2a Carta a La Vanguardia - 21 de març de 2013-

Benvolgut Sr. Rovirosa i Sr. Fortuny, 
Us agraïm la resposta i queden acceptades les disculpes.
No obstant, en la definició d’administració pública del diccionari  M.Moliner que presenteu, s’ha de dir que és massa amplia i ambigua i no creiem que sigui la que la gran majoria de gent pensa i comparteix. De fet, la Generalitat de Catalunya compta amb 160.000 empleats públics i 136 alts càrrecs (polítics) i personal eventual (càrrecs de confiança) a banda. Per aquest motiu s’acostuma associar el concepte d’administració pública amb el de personal funcionari (que no polítics ni personal de confiança dels polítics).

És per això, que per tal de contribuir a aclarir aquest punt, us agrairíem que publiquéssiu la carta que us vam fer arribar amb la resposta del senyor Fortuny on s’aclareix el que volia expressar.

Ben cordialment,
Maricel Saball i Gemma Morales
------------------------------------------------------------------
I finalment, el passat diumenge 31 de març, a la columna del Defensor del Lector, es va publicar l'aclariment ansiat.  





I acabaré amb una dita, curta i clara: "en boca tancada no hi entren mosques".

Maricel Saball

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada